Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Δυναμική κινητοποίηση στην Τρίπολη ενάντια στο «αναπτυξιακό» συνέδριο της κυβέρνησης (ΦΩΤΟ +ΒΙΝΤΕΟ)


Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τρίτης, Σωματεία και φορείς της Πελοποννήσου στην Τρίπολη με αφορμή το «αναπτυξιακό» συνέδριο της κυβέρνησης. 
Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Θανάσης Μαράκας, πρόεδρος Σωματείου Ενέργειας Ν. Πελοποννήσου, ο Βαγγέλης Λαμπρόπουλος πρόεδρος Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Μεσσηνίας, ο Ali Mubasshirπρόεδρος της Σωματειακής Επιτροπής ΚΔΑΥ Τρίπολης, ο Μιχάλης Κρόκος γραμματέας Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου και ο Άκης Αναστασόπουλος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Μεγαλόπολης και ο Αντώνης Ντέμος πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας.
Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Θανάση Κολιζέρα, πρόεδρο του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ν. Αργολίδας και μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών 
Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι θέλησαν να πραγματοποιήσουν πορεία προς το Πνευματικό Κέντρο  Τρίπολης όπου μιλούσε ο πρωθυπουργός, αλλά εμποδίστηκαν από το φραγμό που είχε στήσει η αστυνομία. Η διαδήλωση τελικά έγινε στους δρόμους της Τρίπολης.

Mετά τα  βίντεο και τις φωτογραφίες παρατίθεται ολόκληρη η ομιλία.  





























ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ»
Λίγα μέτρα πιο μακριά από τη συγκέντρωση μας, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, μαζί με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, δημάρχους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, εργοδοτικές οργανώσεις, υπό την προστασία της αστυνομίας, των ΜΑΤ, μιλούν για την ανάπτυξη. Πρόκειται για μία καλοστημένη φιέστα που υπηρετεί δύο στόχους: πρώτον τα επιχειρηματικά συμφέροντα και δεύτερον να εξαπατήσει το λαό της περιοχής.
Ένα ακόμα Συνέδριο-φιέστα για να εξωραΐσουν τη βάρβαρη πολιτική τους, που εξαθλίωσε μαζικά τους εργάτες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα και να μοιράσουν για μια ακόμη φορά, ψεύτικες ελπίδες ότι τελειώνουν τα βάσανά μας και η "ανάπτυξη" που έρχεται θα είναι δίκαιη, για να υποτάξουν το λαό στα συμφέροντά τους ξανά.
Όσα όμως “προσωπεία" κι αν αλλάξει η κυβέρνηση, πάντα θα είναι κυβέρνηση του κεφαλαίου και μάλιστα η καλύτερη για τη βρώμικη δουλειά.
Είναι νωπές οι πληγές που άφησε η τρίτη αξιολόγηση και τώρα μπροστά μας είναι η 4η αξιολόγηση που θα φέρει νέα αντιλαϊκά μέτρα, ήδη τα επιτελεία τους τα επεξεργάζονται, αλλά και η συνέχιση της επιτροπείας τουλάχιστον ως το 2060, με βάση τις συμφωνίες με της EE
Εκεί λοιπόν μέσα στο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης, δεν συζητούν πώς θα λύσουν τα εργατικά - λαϊκά προβλήματα που μας φορτώνουν καθημερινά το εκμεταλλευτικό σύστημα και αυτοί που το υπηρετούν.
Αν ήθελε η κυβέρνηση να στηρίξει τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, δεν θα ψήφιζε όλα αυτά τα βάρβαρα μέτρα, δεν θα έβαζε εμπόδια ακόμα και στο δικαίωμα των εργαζομένων να οργανώνονται και να διεκδικούν.  Το πρόσφατο χτύπημα της απεργίας και των άλλων συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων στους τόπους δουλειάς, η ποινικοποίηση των αγώνων και όσων αντιστέκονται στις μειώσεις μισθών, στην εργασιακή ζούγκλα, ήταν διαχρονική επιδίωξη του ΣΕΒ και όλων των κυβερνήσεων. Ήθελαν  να φιμώσουν κάθε φωνή αντίστασης να βάλουν στο γύψο τον αγώνα των συνδικάτων.
Αν ήθελε λοιπόν να στηρίξει η κυβέρνηση τους εργαζόμενους και το λαό, δεν θα έβαζε εμπόδιο στο δικαίωμα της απεργίας, δεν θα έκλεβε τον μόχθο και τον ιδρώτα των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων δεν θα έβγαζε στο σφυρί μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και δεν θα χάριζε στους τραπεζίτες τα σπίτια μας, αλλά θα καταργούσε τα μνημόνια και τους αντιλαϊκούς νόμους.
Θα ψήφιζε, για παράδειγμα, την πρόταση νόμου που καταθέσαμε στη Βουλή, πριν από 16 περίπου μήνες, 539 συνδικαλιστικές οργανώσεις, Ομοσπονδίες, ΕΚ και σωματεία απ’ όλη τη χώρα, που προέβλεπε την κατάργηση των ατομικών συμβάσεων, των αντεργατικών νόμων, την επιστροφή των κλεμμένων στους μισθούς, την επαναφορά των ΣΣΕ και της υποχρεωτικότητας τους για όλους, την άμεση επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. Όμως αυτή την πρόταση, εκτός απ’ το ΚΚΕ, δεν την στήριξε ούτε η κυβέρνηση ούτε η ΝΔ και τα άλλα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, όχι γιατί δεν υπάρχουν οι υλικές δυνατότητες, αλλά γιατί έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των καπιταλιστών.
Εκεί στο Συνέδριό τους συζητούν πώς θα στηρίξουν τα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου για αύξηση των κερδών και της ανταγωνιστικότητάς του, στη Πελοπόννησο και γενικότερα. Συζητούν πώς θα υλοποιήσουν τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, για οριστική κατάργηση των ΣΣΕ, για ακόμα μεγαλύτερη μείωση φορολογίας για το κεφάλαιο, για τη μείωση και κατάργηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, για τη συνέχιση της πλουσιοπάροχης χρηματοδότησης της μεγαλοεργοδοσίας μέσα από εθνικά και ευρωπαϊκά πακέτα, επιδοτούμενα προγράμματα δήθεν καταπολέμησης της ανεργίας που απλά την ανακυκλώνουν και εξασφαλίζουν τζάμπα εργάτες στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Για το πώς θα ξεκληρίσουν χιλιάδες ακόμα μικρομεσαίους αγρότες για να περάσει η γη και η παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών καπιταλιστών που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα.
Η θέση του ΣΕΒ ότι ο μεγάλος κατακερματισμός του κλήρου στην Ελλάδα αντανακλάται στην ασύμφορη για το κεφάλαιο διασπορά των επιδοτήσεων και των ενισχύσεων από τα ευρωπαϊκά και τα κρατικά ταμεία. Ότι εμποδίζει την «οικονομία κλίμακας», που θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για το ότι, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια η μικρομεσαία αγροτιά στον αφανισμό.
Συζητούν πώς θα παραδώσουν στο κεφάλαιο πλήρως την Ενέργεια (υδροηλεκτρικά, ΑΠΕ, λιγνίτη), τις ακτές και τους ορεινούς όγκους  στο μεγάλο κεφάλαιο, την Υγεία και την Εκπαίδευση ακόμα περισσότερο στα επιχειρηματικά συμφέροντα, την αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων, την ύδρευση και αποχέτευση, κοινωνικές υπηρεσίες και τομείς που ανήκουν στο κράτος, στους δήμους και την Περιφέρεια στους επιχειρηματίες, φορτώνοντας περισσότερα βάρη στις πλάτες του λαού και τσακίζοντας την πλήρη και σταθερή εργασία, μισθούς, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, μέσω και της δημιουργίας των λεγόμενων ΚΟΙΝΣΕΠ και της "Κοινωνικής Οικονομίας", που αποτελούν πολιτικές εγκλωβισμού των ανέργων και προθάλαμο νέων ιδιωτικοποιήσεων.
Η ανάπτυξη, που διατυμπανίζουν η κυβέρνηση, τα άλλα κόμματα υποστηρικτές του εκμεταλλευτικού συστήματος, η μεγαλοεργοδοσία, μαζί με την Περιφέρεια και τους δήμους, στην οποία μας καλούν να βάλουμε πλάτη, δεν είναι προς όφελός μας.
Και στην "ανάπτυξή" τους οι απλήρωτοι της ΕΑΣ Άστρους, του ΚΔΑΥ  Άστρους( και καταγγέλλω από το βήμα της σημερινής μας συγκέντρωσης το δήμαρχο Β. Κυνουρίας που αρνήθηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των εργαζομένων σήμερα και αύριο θα ζητά την ψήφο τους) και Μαραθόλακα Μεσσηνίας και χιλιάδες ακόμα συνάδελφοί μας θα παραμένουν απλήρωτοι. Άνεργοι και άλλες φτωχές λαϊκές οικογένειες που τους κόβουν το ρεύμα, τη θέρμανση, το νερό, που δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους, να πάνε στο γιατρό, να πάρουν τα φάρμακα, να σπουδάσουν τα παιδιά τους θα αυξάνονται.
Οι περισσότεροι από τους χιλιάδες ανέργους της Πελοποννήσου, στο 26% βρίσκεται η ανεργία σύμφωνα με τα μαγειρεμένα ποσοστά τους, θα παραμείνουν άνεργοι και χωρίς επίδομα ανεργίας κι ας λένε ότι μειώθηκε η ανεργία σε ποσοστό.
Αλλά και όσοι πιάσουν δουλειά θα είναι συνήθως προσωρινή, με μερική απασχόληση όπως στους δήμους, στα σούπερ μάρκετ, σε πολλά εργοστάσια και άλλες επιχειρήσεις. Oι μισθοί και οι συντάξεις θα μειωθούν περισσότερο.
Ο ΕΝΦΙΑ, οι δυσβάσταχτοι φόροι, τα διόδια θα παραμείνουν για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Η Δημόσια Υγεία και Παιδεία θα γίνονται όλο και ακριβότερο εμπόρευμα. Θα λείπουν εκπαιδευτικοί, σχολεία θα κλείνουν, τμήματα θα συγχωνεύονται μικρά παιδιά θα αναγκάζονται να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα. Θα λείπουν γιατροί, νοσηλεύτριες, μονάδες Υγείας, θα συνεχίσει το κέντρο υγείας Τροπαίων να καλύπτει με τους τρεις γιατρούς 50 χωριά της Γορτυνίας με μεγάλες αποστάσεις και εξαιρετικά δύσκολες διαδρομές, θα συνεχίσουν να ανοίγουν μόλις 2 φορές το μήνα τα περιφερειακά αγροτικά ιατρεία του Δήμου Γορτυνίας και φυσικά ίδια κατάσταση επικρατεί παντού.
Οι περικοπές από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Περιφέρεια και τους δήμους θα μεγαλώσουν περισσότερο και περισσότερα τέλη και φόρους, ιδιωτικοποιήσεις ετοιμάζουν να επιβάλουν δήμοι και Περιφέρεια.
Τα έργα για τις λαϊκές ανάγκες (όπως δομές Υγείας, Παιδείας, παιδικοί σταθμοί, σπουδαστικές εστίες, έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας, έργα για άρδευση και ύδρευση, όπως o Ανάβαλλος που θα μπορούσε να είχε λύσει το πρόβλημα άρδευσης του Αργολικού κάμπου και όχι μόνο, πάνε στην άκρη, γιατί δεν συμφέρουν το κεφάλαιο.
Η ανάπτυξη λοιπόν στον καπιταλισμό δεν μπορεί να είναι για όλους, ούτε δίκαιη. Αφορά βασικά την άνοδο των κερδών του κεφαλαίου και θα στηριχτεί στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργατών και στο σάρωμα των μικρομεσαίων αγροτών και μικρών επαγγελματιών.
Σ/σσες και Σ/φοι, Η ίδια η πραγματικότητα που υπάρχει σε μια σειρά κλάδους που είναι σε ανάπτυξη εδώ και χρόνια, δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι είναι χαμένοι και στην ανάπτυξη και στην κρίση του συστήματος.
Οι εξελίξεις με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων και των ορυχείων στη Μεγαλόπολη, σε συνδυασμό με τη δημιουργία ΧΥΤΕΑ – ΧΒΔΑ και του εργοστασίου του μονοπωλιακού κολοσσού της ΤΕΡΝΑ στη Παλιόχουνη, φωτίζουν το ερώτημα ανάπτυξη για ποιον;
Η Μεγαλόπολη γίνεται ενεργειακός κόμβος μεταφοράς ενέργειας από φυσικό αέριο και ΑΠΕ, όμως χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας, γενικεύονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, καταστρέφεται το περιβάλλον.
Η "δίκαιη ανάπτυξη" του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας, νέα πεδία κερδοφορίας για υπέρ συσσωρευμένα κεφάλαια και ενεργειακή φτώχεια για το λαό.
Την ίδια στιγμή που χιλιάδες εργατικά νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα ή δυσκολεύονται να το πληρώσουν, 27 μεγαλοεπιχειρηματίες έχουν εγκαταστήσει αιολικά βιομηχανικά πάρκα στην Πελοπόννησο και πήραν την περίοδο της κρίσης, 232 εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις.
Στον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών, που αναπτύσσεται στην περιοχή μας, οι εργοδότες, αποκομίζουν εκατοντάδας εκατομμύρια ευρώ κέρδη, όμως οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους δουλεύουν με μισθούς 586 και 511 μεικτά, σε καθεστώς εντατικοποίησης και τρομοκρατίας, με απλήρωτες υπερωρίες χωρίς δώρα και επιδόματα. Είναι χιλιάδες οι εποχιακοί εργαζόμενοι στα συσκευαστήρια φρούτων  στην Αργολίδα, στην Λακωνία, στην Κορινθία, κυρίως γυναίκες, που δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες, χωρίς ΣΣΕ, με εξαντλητικά ωράρια, 12ωρα, 14ωρα, 16ωρα, νύχτες, λιποθυμούν στις γραμμές παραγωγής από την κόπωση, την εξάντληση και τις ανθυγιεινές συνθήκες. Καταστρέφεται η υγεία τους όμως στη «δίκαιη ανάπτυξή» τους δεν αναγνωρίζονται επαγγελματικές ασθένειες.
Στον κλάδο του Τουρισμού - Επισιτισμού, που εδώ και χρόνια έχει μεγάλη ανάπτυξη, δεν γνωρίζει κρίση, με τεράστιες επενδύσεις σε όλη τη Πελοπόννησο, οι μεγάλοι ξενοδόχοι, εφοπλιστέs και άλλοι επιχειρηματίες γεμίζουν τα σεντούκια τους, όμως οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους αμείβονται με μισθούς 400-500 ευρώ, όταν τους πληρώνονται κι αυτούς, πολλοί εργάζονται με μερική απασχόληση και άθλιες συνθήκες εργασίας υποχρεώνονται να υπογράφουν ότι δεν ανήκουν σε σωματείο . Ενώ η πλειοψηφία του λαού δεν μπορεί να κάνει ούτε μια μέρα διακοπές.
Επίσης στην Ιδιωτική Υγεία, που αναπτύσσεται ραγδαία στην περιοχή μας με την εργοδοσία να αντλεί μεγάλα κέρδη απομυζώντας τα ασφαλιστικά ταμεία, τον κρατικό προϋπολογισμό και τους ασθενείς, οι περισσότεροι εργαζόμενοι αμείβονται με 586 και 511 ευρώ μεικτά, δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης.  
Σ/σσες και σ/φοι, τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και η πολιτική της για την ανάπτυξη είναι μια απάτη για τους εργαζόμενους και παράδεισος για το μεγάλο κεφάλαιο. Άλλωστε, η καπιταλιστική ανάπτυξη έφερε την κρίση και γι’ αυτό πρέπει να απορριφτεί αυτή και γενικά ο καπιταλιστικός τρόπος οργάνωσης της οικονομίας.
Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στην προσπάθεια εργοδοσίας, κυβέρνησης, αστικών κομμάτων και των αιρετών τους σε Περιφέρεια και δήμους να τους υποτάξουν στον δήθεν "εθνικό στόχο" της επιστροφής στην καπιταλιστική ανάπτυξη την οποία υπηρετούν και όσοι εμφανίζουν ως λύση την καπιταλιστική Ελλάδα με εθνικό νόμισμα.
Γι’ αυτό οι εργάτες, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι με τα ταξικά τους συνδικάτα, από κοινού με τους μικρομεσαίους αγρότες και επαγγελματίες και τους αγωνιστικούς τους συλλόγους, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών είμαστε εδώ στο δρόμο του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική τους, ενάντια στο εκμεταλλευτικό τουs σύστημα που υπηρετούν πιστά τόσο οι κυβερνήσεις τους, όσο και οι Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές, με τη στήριξη και των εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών, διαδηλώνοντας τα συνθήματά μας: "Αρκετά πληρώσαμε την κρίση του κεφαλαίου, δεν θα πληρώσουμε και την ανάπτυξή του".
Διεκδικούμε οργανωμένα μέσα από τα ταξικά συνδικάτα την κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών νόμων. Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους με 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο.
Επίδομα 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους. Άμεση επαναφορά των ΣΣΕ που θα είναι υποχρεωτικές για όλους, άμεση επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ και της κατώτερης σύνταξης στα 600 ευρώ. Επιστροφή όλων των κλεμμένων σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, κατάργηση της άγριας φοροληστείας, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση και Παιδεία για όλους. Σύνταξη στα 60 οι άνδρες και στα 55 οι γυναίκες και 5 χρόνια νωρίτερα στα ΒΑΕ. Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, να γίνουν δημόσια έργα για τις λαϊκές ανάγκες.
Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, κάθε συμμετοχή της Ελλάδας σ’ αυτούς, καμία αλλαγή συνόρων, να κλείσουν οι ξένες βάσεις στη χώρα μας, έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Να επιστρέψουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που είναι σε ιμπεριαλιστικές αποστολές σε άλλες χώρες. Να πάψει η χώρα μας να πληρώνει 4 δισ. ετησίως για ανάγκες του ΝΑΤΟ και να δίνονται αυτά για τις λαϊκές ανάγκες.
Λέμε καθαρά πως υπάρχει κι άλλος δρόμος ανάπτυξης, αυτός που συμφέρει τους εργάτες, τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ και γι’ αυτόν παλεύουμε.
Είναι ο δρόμος που περνά μέσα από την οργάνωση στους χώρους δουλειάς με τη γραμμή πάλης του ΠΑΜΕ, σε συμμαχία με τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ, ενάντια στα μνημόνια και κάθε αντιλαϊκή πολιτική και κυβέρνηση και συνολικά ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα.
Δυναμώνουμε τα ταξικά συνδικάτα, τη συμμαχία εργατών - μικρομεσαίων αγροτών μικρών επαγγελματιών.
Μέσα από την καθημερινή πάλη ενάντια στις νέες αντεργατικές μεθοδεύσεις, από την πάλη για την ανάκτηση των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα στα χρόνια της κρίσης, μέσα από την πάλη για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων και διευρυμένων αναγκών τους, να ενισχύεται ταυτόχρονα και η συνολική αμφισβήτηση απέναντι στο κεφάλαιο και την εξουσία του.
Με πίστη στον αγώνα μας, υπομονή και επιμονή θα τα καταφέρουμε. Και να έχουμε ξεκάθαρο ότι καμία ανάπτυξη και καμία κυβέρνηση δεν θα πάρει πίσω τους βάρβαρους νόμους τους, αλλά μόνο  το οργανωμένο, ταξικά προσανατολισμένο κίνημα μπορεί να τους ανατρέψει.    Θα νικήσουμε         συναδέλφισσες και συνάδελφοι καλή δύναμη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.